Menu

Seniori treći, a seniorke četvrte na Prvenstvu Balkana u planinskom trčanju

HASPoiana Brasov (24.10.2020.) - Danas je u rumunjskom gradu Poiana Brasov održano Prvenstvo Balkana u planinskom trčanju na kojem su nastupili i naši trkači u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji.

Filip Svalina bio je naš najbolje plasirani senior na 5. mjestu, a iza njega su na cilj stigli Nikola Špoljar na 9. mjestu, Ivan Bulić na 13. mjestu i Mario Špoljar na 15. mjestu. Kod seniorki najbolje plasirana od naših bila je Tea Faber na 8. mjestu, a slijedile su Katarina Vukančić na 11. mjestu, Lucija Kopić na 14. mjestu i Sandra Šrut na 17. mjestu.

U ekipnom poretku naša muška reprezentacija je bila treća iza Rumunjske i Turske dok naša ženska reprezenatcija osvojila 4. mjesto iza Rumunjske, Turske i Bugarske.

Rezultati ...

U Zagrebu je preminuo Nikola Turk

HASZagreb (23.10.2020.) - Jučer je u Zagrebu u 91. godini preminuo je dugogodišnji atletski djelatnik Nikola Turk. Rođen u Slunju 1929. godine, u mladosti se bavio mnogim sportovima, a jedino je u atletici proveo cijeli život. Natjecatelj AK Dinamo od njegovog osnutka paralelno započinje i suđenjem na natjecanjima. Poslije radi i kao trener u matičnom klubu, posebno uspješno kao iskusan pedagog, pored seniora u raznim disciplinama, u radu sa mlađim uzrastima. Uvijek voljan demonstrirati elemente tehnike svima zainteresiranim, posebno učenicima atletskih škola gdje je također dao značajan doprinos kao mentor. Sudjelujući i u izdavanju tom vremenu prikladnih časopisa za atletiku i na taj način je vršio edukaciju članstva.

Dugogodišnji atletski djelatnik bio je i uspješan veteranski natjecatelj i organizator do duboke starosti. U tom dugom razdoblju obavljao je u jednom mandatu i dužnost tajnika Zagrebačkog atletskog saveza, jedan je od osnivača AD Veteran te pokretač veteranske atletike u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji i sam nastupajući do pred nekoliko godina u više disciplina.

Nikola je obavljao najznačajnije administrativno-stručne poslove na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. te Univerzijadi 1987. kao tajnik Odbora te nizu drugih međunarodnih priredbi provedenih prvenstveno u Zagrebu.

Desetljećima je sudjelovao u organizaciji Memorijala Borisa Hanžekovića, najčešće u službi ceremonijala i protokolu. Za svoj dugogodišnji rad u našem sportu dobio je niz priznanja među kojima posebno ističemo Državnu nagradu za životno djelo Franjo Bučar koja mu je dodijeljena 1995. godine od strane Ministarstva znanosti i sporta te priznanje Hrvatskog atletskog saveza 2016. za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike.

Nikola Turk

Eldin Hodžić i Nikolina Šustić Stanković prvaci Hrvatske u trailu

HASZagreb (19.10.2020.) - U subotu je u Makarskoj, u organizaciji Udruge Dalmacija Trails, održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u trailu. Na stazi dugoj 56,5 km s ukupnom visinskom razlikom +3.010 m / -3.010 m u konkurenciji za PH nastupilo je 43 natjecatelja i natjecateljski.

Naslov prvaka Hrvatske u muškoj konkurenciji osvojio je Eldin Hodžić koji je stazu savladao za 5:56:22, drugi je bio Marin Mandekić sa 6:13:13, a treći Darko Rogina sa 6:14:31.

Naslov prvakinje Hrvatske u ženskoj konkurenciji osvojila je Nikolin Šustić Stanković kojoj je za svladavanje ove zahtjevne staze trebalo 6:48:45, druga je bila Lana Ostojić sa 7:10:32, a treća Maja Bonačić sa 7:35:48.

U natjecanju za ekipno prvenstvo Hrvatske u muškoj konkurenciji najbolji su bili natjecatelji SRK Alba (Eldin Hodžić, Pavle Kruljac i Aleksandar Đaković) u ukupnom vremenu 20:37:56, drugi je bio AK Velebit 2001 (Marijan Butorac, Davor Šikić i Igor Šikić) sa 25:35:10, a treći AK Plitvice (Hrvoje Mudrovčić, Goran Poznanović i Goran Matešić) sa 25:43:19. U ženskoj konkurenciji bile su samo dvije ekipe i to pobjednička AK Sljeme (Maja Bonačić, Paula Vrdoljak i Danijela Horvat) s ukupnim vremenom 24:37:04 dok je drugo mjesto pripalo Ultramaraton klubu Mazator (Ines Jozić, Ankica Pavlović i Ivana Grško Šimić) s vremenom 29:57:20.

Rezultati ...

Informacija o Pojedinačnom i ekipnom PH u krosu

HASZagreb (19.10.2020.) - Hrvatski atletski savez je 8. lipnja ove godine, prilikom objave izmjenjenog Kalendara natjecanja za ovu godinu, objavio i izmjene u Općim pravilima i propozicijama za natjecanja prilagođene spajanju pojedinih natjecanja (pojedinačna i ekipna). U tim izmjenama je i Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu koje će se održati 7. studenog u Varaždinu u kojima su definirane kros discipline i to 7 utrka u muškoj i 7 utrka u ženskoj konkurenciji. Za ekipni poredak računat će sve utrke po uzrastima osim limača i limačica.

Izmjene u Općim pravilima i propozicijama za natjecanja u 2020.

Dino Bošnjak i Matea Parlov Koštro seniorski prvaci Hrvatske na 10 km

HASZaprešić (17.10.2020.) - Danas je u Zaprešiću, organizaciji AK Fit, održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u cestovnom trčanju. U utrci seniora na 10 km naslov prvaka Hrvatske osvojio je Dino Bošnjak u vremenu 30:36, drugi je bio Petar Bratulić sa 30:39, a treći Karlo Ciban s novim mlađe seniorskim rekordom 31:12. Kod seniorki na 10 km naslov prvakinje Hrvatske osvojila je Matea Parlov Koštro u vremenu 32:56, druga je bila Ana Štefulj sa 35:39, a treća Tea Faber sa 36:04.

Kod juniora na 10 km slavio je Florijan Rožić sa 33:29, a kod juniorki također na 10 km Tina Šmid s novim juniorskim rekordom (36:22). Mlađi juniori su trčali 5 km, a najbolji je bio Nino Jambrešić sa 16:23, a kod mlađih juniorki na istoj dionici pobijedila je Lorena Bartaković u vremenu 17:56. Kadeti i kadetkinje su trčali dionicu od 3 km, a pobjednik kod kadeta je bio Sven Franjković (9:50), dok je kod kadetkinja prva bila Sandra Žilić (10:33).

Bilo je ovo i ekipno PH i to samo u seniorskoj konkurenciji na 10 km. Kod seniora najbolji je bio AK Agram (Petar Bratulić, Filip Svalina i Ivan Dračar) s ukupnim vremenom 1:33:42, a najbolje seniorke imao je AK Svetice (Matea Parlov Koštro, Nikolina Stepan i Anda Tomaš) koje su pobijedile s ukupnim vremenom 1:48:13.

Rezultati ...

Bojana Bjeljac istrčala polumaraton za 1:11:12 na Svjetskom prvenstvu

HASGdynia (17.10.2020.) - Danas je u poljskom gradu Gdynia održano Svjetsko prvenstvo u polumaratonu na kojem je nastupila i naša maratonka Bojana Bjeljac. U konkurenciji 104 trkačice Bojana je na cilj stigla 35. u vremenu svog osobnog rekorda 1:11:12. Svoj dosadašnji najbolji rezultat poravila je za 2 minute i 16 sekundi, a ovo je ujedno i drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj.

Naslov svjetske prvakinje osvojila je Kenijka Peres Jepchirchir s vremenom novog svjetskog rekorda u samo ženskoj utrci 1:05:16. Druga je bila Njemica Melat Yisak Kejeta sa 1:05:18, a treća Etiopljanka Yalemzerf Yehualaw sa 1:05:19.

Naslov svjetskog prvaka osvojio je Jacob Kiplimo iz Ugande s novim rekordom Svjetskih prvenstava 58:49, drugi je bio Kenijac Kibiwott Kandie sa 58:54, a treći Etiopljanin Amedework Walelegn sa 59.08.

Rezultati ...

WADA objavila novu listu zabranjenih sredstava i metoda za 2021.

HASZagreb (15.10.2020.) - Svjetska antidopinška agencija WADA objavila je listu zabranjenih sredstava i metoda koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2021. godine. Osim toga WADA je objavila i listu supstanci koje su trenutno u promatračkom programu WADA-e te sažetak sa svim važnim promjenama i objašnjenjima.

U nastavku su linkovi na novu listu Zabranjenih sredstava objavljenih od WADA-e i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Sažetak promjena te Monitoring program sukladno odluci WADA.

Za sve atletske trenere, atletičare i njihove liječnike objavljujemo spomenute dokumente koje možete preuzeti ovdje:

- WADA lista zabranjenih sredstava i metoda 2021 (WADA Prohibited List 2020)

- WADA promatrački program 2021 (WADA 2021 Monitoring Program)

- Sažetak važnih promjenama s objašnjenjima 2021 (WADA Summary of Major Modifications And Explanatory Notes, 2021 Prohibited List)

 

Obavijest o školovanju sportaša srednjoškolaca

HAS

Privatna ekonomska i sportska gimnazija - PESG

Zagreb (12.10.2020.) - Privatna ekonomska i sportska gimnazija program je Pučkog otvorenog učilišta Andragog, a nastala je kao ideja o školi koja zagovara način obrazovanja prilagođen svakom učeniku i primjer je kako zaljubljenici u šport, kulturu i mladi kreativci ne moraju zanemariti svoje školske obveze, te kako one mogu biti u sinergiji. Škola se nalazi u Zagrebu, Varšavska 17.

Još uvijek je moguć prelazak iz drugih škola u 1. razred opće gimnazije s pojačanim sportskim programom (POU Andragog, odsjek PESG - privatne ekonomske i sportske gimnazije). Također je otvorena i mogućnost prelaska u više razrede, odnosno u 2. i 3. razred opće gimnazije s pojačanim sportskim programom. Mogućnost prelaska u školu učenici imaju najkasnije do početka drugog polugodišta (11. siječnja 2021.).

Sportašima srednjoškolcima, roditeljima, trenerima te drugim aktivnim osobama u životu sportaša srednjoškolca ova je škola dobar odabir jer se usklađuju treninzi i sportske obveze na način prilagođen djeci u sportskom razvoju te je nastava od 13:30 do 17.30 sati (ovisno o rasporedu).

Prednosti:

- naglasak na razvoju učenika i poticanju važnosti obrazovanja uz profesionalni športski razvoj,
- moderniziran oblik nastave prilagođen učeniku,
- posjedovanje vlastite online platforme za prijenos nastave u realnom vremenu,
- mješoviti oblik nastave koji omogućava učenicima praćenje nastave i kada su odsutni, primjerice prilikom sportskih priprema i drugih događanja (mješoviti oblik: mogućnost praćenja nastave u učionici i/ili online),
- nastavni plan je istovjetan redovnom sustavu obrazovanja no provodi se prema Zakonu o obrazovanju odraslih, a po odobrenju Ministarstva znanosti i obrazovanja te je tako satnica umanjena za 25% redovnog sustava obrazovanja čime se osigurava dodatno vrijeme za profesionalno usmjeravanje,
- osigurana dodatna besplatna priprema za maturante kako bi što kvalitetnije položili ispite državne mature,
- osigurano karijerno savjetovanje za maturante,
- nema bodovnog praga (privatna ustanova), usmjerena na motivaciju i zanimanje učenika.

Kako mijenjanje škole može biti vrlo stresno za svakog učenika i za roditelje, osigurane su individualne konzultacije kako bi cijeli postupak bio što jednostavniji, no i kako bi se upoznali s razlozima odabira PESG-a, a isto tako kako bi se mogli upoznati s ponuđenim.

Potrebna dokumentacija za upis:
- svjedodžbe osnovne škole,
- svjedodžbe do sada završenih razreda srednje škole (za upise u 2.,3. i 4 razred).
- domovnica i rodni list.

Napomena: Kako je POU Andragog s odsjekom PESG-a partner Hrvatskog olimpijskog odbora osigurane su dodatne pogodnosti i povoljniji uvjeti srednjoškolskog obrazovanja učenika kategoriziranih sportaša prilikom upisa:

- 20% popusta na iznos školarine,
- plaćanje školarine u obrocima: do 12 rata bez kamata,
- za avansnu uplatu odobravamo dodatnih 10% popusta.

Detaljnije informacije (www.pesg.hr): PESG ili putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., te uz najavu osobnog dolaska: Varšavska 17, Zagreb.

Katarina Gašparović i Stjepan Strukar seniorski prvaci Hrvatske u višebojima

HASČakovec (11.10.2020.) - Jučer i danas u Čakovcu je, u organizaciji AK Međimurje, održano Prvenstvo Hrvatske u višebojima. Postignuta su i tri rekorda u mlađim kategorijama u disciplinama višeboja koje su uvedene tek prošle godine. Rekorde su postigli Roko Farkaš u osmoboju za kedete sa 5595 bodova, Luka Fučko u šestoboju za mlađe kadete sa 3383 boda i Jana Koščak u šestoboja za kadetkinje sa 4505 bodova.

Nakon dva dana natjecanja podijeljene su i medalje. U muškoj konkurenciji kod seniora u desetoboju naslov prvaka Hrvatske osvojio je Stjepan Strukar sa 5061 bodom, kod juniora u desetoboju Anton Milanović sa 5635 bodova, kod mlađih juniora u desetoboju Zvonimir Tirić sa 6671 bodom, kod kadeta u osmoboju Roko Farkaš sa 5595 bodova, kod mlađi kadeta u šestoboju sa Luka Fučko sa 3383 boda i kod limača u troboju Marko Zrnić sa 906 bodova.

U ženskoj konkurenciji kod seniorki u sedmoboju naslov prvakinje Hrvatske osvojila je Katarina Gašparović sa 4385 bododa, kod juniorki u sedmeboju Lorena Faktor sa 3983 boda, kod mlađih juniorki u sedmoboju Veronika Šokota sa 4816 bodova, kod kadetkinja u šestoboju Jana Koščak sa 4505 bodova, kod mlađih kadetkinja u četveroboju Kate Nižić sa 2219 bodova i s istim brojem bodova Lucija Novak i kod limačica u troboju Dora Lovrinović sa 1227 bodova. 

Rezultati ...

Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu 15. studenog na Plitvicama

HASZagreb (08.10.2020.) - Nakon što je organizator otkazao Zagrebački maraton, u sklopu kojeg se trebalo održati i Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu, u Ured HAS-a pristigle su tri ponude za održavanje ovog natjecanja. U međuvremenu je jedna ponuda povućena, a Natjecateljska komisija HAS-a je na jučerašnjem sastanku odlučila da organizaciju ovog Prvenstva povjeri AK Plitvice. Tako će se Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu za 2020. godinu održati na Plitvicama 15. studenog ove godine.

Edukacija atletskih sudaca

HASZagreb (06.10.2020.) - Sukladno propisima WA-a i Europske atletike, Hrvatski atletski savez je odgovoran za edukaciju, prava i obveze sportskih sudaca koji sudjeluju u sustavima natjecanja Hrvatskog atletskog saveza te spomenutih krovnih organizacija. 

Izvaninstitucionalni oblici edukacije nemaju legitimitet, a mogući organizatori biti će predmet djelovanja organa HAS-a. Molimo vas da za eventualnu edukaciju novih sudaca kontaktirate Hrvatski atletski savez. Savez će u tom slučaju osigurati ovlaštenog predavača i tečaj u suradnji sa zborovima atletskih sudaca. 

Samo na taj način može se provesti školovanje atletskih sudaca.

Također vas molimo u svrhu formiranja Komisije i sudačkog registra da nam pošaljete slijedeće podatke:

Ime i prezime suca, datum i godina rođenja, godina položenog sudačkog ispita, broj suđenja, kategorija sudca i kontakt

Prikupljeni podatci će se koristiti isključivo za navedene potrebe

Pravo korištenje loga HAS-a i međunarodnih atletskih federacija

HASZagreb (06.10.2020.) - Molimo vas da se pridržavate pravila korištenja intelektualnog vlasništva – logotipa Hrvatskog atletskog saveza te međunarodnih organizacija. U tom smislu svako korištenje se mora poslati na odobrenje, a svako drugo neovlašteno korištenje se smatra povredom intelektualnog vlasništva.

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R