Wings for Life World Run

Zagreb (19.11.2013.) - U svibnju sljedeće godine (2014.) Hrvatska će biti jedna od 40 zemalja u kojoj će biti održana utrka Wings for Life World Run, čiji je moto “Trčimo za one koji ne mogu.” Sportska povijest još nije zabilježila ovakav događaj. Tisuće natjecatelja će 4. svibnja 2014. godine u 12 sati po našem vremenu startati na 40 lokacija na pet kontinenata, u različitim vremenskim uvjetima i u različito doba dana. Hrvatska sudjeluje u ispisivanju stranica sportske i svjetske povijesti i to utrkom čiji je start u Zadru - 4. svibnja 2014. točno u podne - a staza se Jadranskom magistralom nastavlja sve do Primoštena.

Wings for Life World Run utrka je na kojoj mogu sudjelovati svi - od povremenih rekreativaca kojima je trčanje samo hobi, amatera koji tek počinju s trčanjem do profesionalnih trkača; ne postoji zadana udaljenost, a svi natjecatelji u cijelom svijetu utrku započinju u isto vrijeme. Još nikad u svijetu nije održana ovakva utrka! Uobičajena ciljna linija ne postoji, već natjecatelji trče koliko mogu sve dok ih ne dostigne vozilo presretač. U isto vrijeme u cijelom svijetu, pola sata nakon početka utrke presretač točno određenom brzinom kreće za natjecateljima, a onog trenutka kad dostigne natjecatelja, utrka je za njega gotova. Utrka traje sve dok na svijetu ne ostanu trčati posljednji natjecatelj i natjecateljica koji će  naposljetku biti proglašeni prvacima utrke Wings for Life World Run.

Organizator ove svjetske utrke je Red Bull u suradnji s lokalnim partnerima pa je tako čast pripala HAS-u da bude suorganizator utrke u Hrvatskoj. Ciljevi ove utrke su popularizacija Wings for Life zaklade i skupljanje sredstava za daljnja istraživanja, te popularizacija samog sporta i senzibiliziranje javnosti za probleme ljudi s ozljedama leđne moždine.

Wings for Life globalna je zaklada sa sjedištem u Austriji, čiji je cilj ozljede leđne moždine učiniti izlječivima. Od 2004. godine, kada je osnovana, medicina i znanost napredovale su toliko da više nije pitanje hoće li to ikada, već kad će to biti ostvareno. U skladu s njihovim ciljem, Wings for Life zaklada podržava i financira brojne istraživačke projekte diljem svijeta.

Sve informacije o utrci nalaze se na stranici ovdje.

Prvo javno predstavljanje ovog jedinstvenog sportskog događaja široj javnosti i medijima održat će četvrtak,  21.11. u 14 sati na poluotoku Trešnjevka, jezero Jarun (iza veslačke tribine) u Zagrebu.

 

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  W: www.has.hr
T: +385 1 4613 499
OIB: 75893754111

Metalčeva ulica 5 (IV kat)
HR-10000 Zagreb

Copyright 2023 © Hrvatski atletski savez | Sva prava pridržana