Težak udarac atletici u Zadru

Zagreb (28.07.2020.) - Inicijativama Hrvatskog atletskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i lokalnih zajednica unatrag tri godine izgrađeno je ili obnovljeno 11 atletskih objekata.

U bliskoj budućnosti planira se izgraditi i rekonstruirati gotovo još toliko atletskih borilišta. Nažalost, jedno od navedenih borilišta od jučer je samo dijelom u funkciji.

Nakon nešto više od tri godine od izgradnje atletskih borilišta u Zadru na Višnjiku, travnati dio terena, a time i dio atletike - bacačke discipline, od jučer je krenuo u deložaciju. Naime, travnati dio borilišta je maknut i postavlja se umjetna travnata podloga isključivo za trening nogometaša. Više neće biti zajednički teren za trening, nego samo nogometni. Time je bačena ljaga na dugačku i slavnu povijest Zadarske atletike, ali i na medalje i rekorde koje zadarski bacači postižu već desetljećima.

Ovim su potezom ignorirani ne samo postulati hrvatskog sporta i zakona o sportu, nego i civilizacijske norme ponašanja. Ne ulazeći u pozadinu ovih aktivnosti koje su zasigurno opskurne te moralno dvojbene, jer se jedan sport deložira da bi drugi imao nešto bolje uvjete, konstatirat ćemo da se atletika i atletičari ne bi veselili deložaciji nogometa i nogometaša, nego bi u zajedništvu i suradnji gradili budućnost hrvatskog sporta.

Rješenje koje su nadležni ponudili zadarskim atletičarima vrhunac je licemjerja, jer ponuditi trening bacačima na dislociranom nogometnom terenu, bez ikakve atletske infrastrukture je sramotno. Vodstvo ŠRC Višnjik i gradske čelnike čini se ne brine što Veronika Šokota, jedna od najdarovitijih mladih bacačica koplja u svijetu više nema gdje trenirati. Nemaju gdje trenirati ni njene kolegice i kolege koji su s njom trebali nastaviti slavnu tradiciju.

Hrvatski atletski savez je u aktivnostima vezanim uz unapređenje atletske infrastrukture u zemlji službeno odao priznanje nadležnim i atletsko borilište na Višnjiku proglasio Centrom za pripreme hrvatskih atletičara. Ovakvu destrukciju nismo očekivali, tim prije što smo na prvu informaciju reagirali dopisima prema gradskom poglavarstvu. Oni su nam odgovorili da je nadležan ŠRC Višnjik od kojeg smo, u razgovoru s vodstvom, dobili obećanje da će se brinuti o atletici i atletičarima, te o njihovom standardu.

Hrvatski atletski savez je u intenzivnom kontaktu s trenerima koji skrbe o bacačkim disciplinama i već poduzimamo mjere za pomoć atletičarima čiji je trening onemogućen. O ovom, u svijetu sporta, do sad neviđenom događaju informirat ćemo nadležne institucije u zemlji i inozemstvu. Atletski stadion u Višnjiku više ne može imati certifikat.

Stadion Višnjik u Zadru

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  W: www.has.hr
T: +385 1 4613 499
OIB: 75893754111

Metalčeva ulica 5 (IV kat)
HR-10000 Zagreb

Copyright 2023 © Hrvatski atletski savez | Sva prava pridržana