Menu

Lista zahtjeva za prijelazima u drugi klub

HASZagreb (04.12.2020.) - U razdoblju od 16. do 29. studenoga u Ured HAS-a pristiglo je, sukladno Pravilniku o prijelazu i registraciji atletičara, osobnom dostavom ili preporučenom poštom, ukupno 125 zahtjeva za prijelazom u drugi klub, te još 2 zahtjeva koja nisu sukladna Pravilniku. Ured HAS-a evidentirao je sve tako pristigle zahtjeve koje, prema Pravilniku, objavljuje na svojoj internet stranici. O tim zahtjevima obaviješteni su i klubovi iz kojih atletičari namjeravaju prijeći u neki drugi klub. Klubovi iz kojih atletičare odlaze imaju rok do 11. prosinca 2020. da odgovore na ove zahtjeve na, za to, propisanom obrascu (Ispisnica za prijelaz u drugi klub) kako to predviđa Pravilnik o prijelazu i registraciji atletičara. Ispisnice za svakog od atletičara s popisa te eventualnu popratnu dokumentaciju dostaviti Uredu HAS-a osobnom dostavom, preporučenom poštom ili poslati e-mailom isključivo sa službene e-mail adrese kluba na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do navedenog roka. Ukoliko klub ne pošaljete ispisnicu za nekog od atletičara s popisa do navedenog roka smatrat će se, temeljem članka 20.c Pravilnika, da ne sudjeluje u postupku i ne potražujete odštetu.

Lista zahtjeva za prijelaze 2020.

Preminula Nerimana Kovačić bivša atletičarka AK Slavonija

HASZagreb (04.12.2020.) - U Osijeku je u 83. godini preminula Nerimana Kovačić nekadašnja atletičarka AK Slavonija. Rođenja 1937. u Posušju, atletiku je trenirala u osječkoj Slavoniji, a specijalnost su joj bile discipline trčanja preko niskih prepona i skok u dalj (5,64 m). Najuspješnija je bila 1960. godine kada je svojim rezultatima osvojila naslov prvakinje i status reprezentativke bivše FNRJ te je na Balkanijadi u Ateni osvojila brončanu medalju.

Preliminarni kalendar natjecanja za 2021. godinu i natječaj za organizaciju

HASZagreb (03.12.2020.) - Hrvatski atletski savez objavljuje preliminarni kalendar natjecanja za 2021. godinu u kojoj će se održati, osim Olimpijskih igara u Tokiju od 30. srpnja do 8. kolovoza, niz ostalih velikih natjecanja neodržanih ove godine zbog pandemije korona virusa.

Spomenimo neke od njih. Od 4. do 7. ožujka u Torunu (POL) održat će se Europsko dvoransko prvenstvo, a od 19. do 21. ožujka u Nanjingu (CHN) održat će Svjetsko dvoransko prvenstvo. Sljedeće godine na programu su tri Europska prvenstva u mlađim uzrastima i to EP U23 u Bergenu (NOR) od 8. do 11. srpnja, EP U 20 u Tallinnu (EST) od 15. do 18.srpnja te EP U18 u Rietiju (ITA) od 26. do 29. kolovoza. Svjetsko juniorsko prvenstvo održat će se u Nairobiju (KEN) od 17. do 22. kolovoza, a na programu je i Univerzijada kojoj je domaćin Shengdu (CHN) od 23. do 28. kolovoza. Dodajmo ovome da je Ekipno prvenstvo Europe (2. liga) planirano za vikend 19. i 20. lipnja u Staroj Zagori (BUL).

Preliminarni kalendar natjecanja za 2021. godinu

U kalendaru su objavljeni termini održavanja dvoranskih i stadionskih natjecanja na državnoj razini te kroseva i prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju i hodanju. Hrvatski atletski savez, na žalost, ne može garantirati održavanje pojedinih domaćih natjecanja (posebno u dvorani) na predviđene datume zbog nepredvidive situacije s COVID-19 virusom.

Pozivamo klubove da kandidiraju za organizaciju spomenutih natjecanja i svoju kandidaturu pošalju u Ured HAS-a najkasnije do 18.12.2020.

Organizacija izvan stadionskih prvenstava Hrvatske

Potencijalni organizatori prvenstava Hvatske za 2021. godinu u polumaratonu, maratonu, planinskom trčanju, trčanju na 12 sati i trailu mogu poslati svoju kandidaturu za organizaciju također do 18.12.2020. Kandidatura treba obavezno sadržavati i datum održavanja Prvenstva.

Ostala stadionska natjecanja

Pozivaju se klubovi da dostave eventualna natjecanja koje će organizirati, a nisu u preliminarnom kalendaru, obavezno s datumom održavnja i to najkasnije do 18.12.2020. kako bi bila uvrštena u Kalendar HAS-a za 2021. godinu

Ostala izvan stadionska natjecanja

Pozivamo potencijalne organizatore sljedećih izvan stadionskih natjecanja:

1. Trke koje žele biti dio cestovnog kupa
2. Trke koje žele biti u ligi
3. Trke koje žele biti dio kalendara HAS-a međunarodne, nacionalne, regionalne

Prijava za trke za Kalendar HAS-a trebala bi sadržavati:

- Naziv trke, u kojem rangu želi biti, datum održavanja, ime i prezime osobe zadužene za kontakt, broj mobitela, mail adresa osobna i mail adresa kluba organizatora.

Nakon što organizatori prijave utrke za cestovni kup i ligu sa svim organizatorima HAS će sklopiti ugovore koji reguliraju provođenje utrka po pravilima i propozicijama HAS-a najkasnije do 15.01.2021.

Prijave za natječaj je potrebno dostaviti u Ured HAS-a na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U Zagrebu je u 33. godini preminula Valentina Valjak

HASZagreb (30.11.2020.) - U Zagrebu je u 33. godini nakon kratke i teške bolesti preminula atletičarka AK Svetice Valentina Valjak. Rođena 22.11.1988. Atletikom se počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb. Od tada je mijenjala klubove pa je bila članica, osim AK Svetice i AK Zagreb, AK Zrinjevac i AK Sljeme. Do juniorskog uzrasta trenirala je skok u dalj, a prelaskom u seniorsku konkurencije počala je trenirati duge pruge. Zadnju utrku koju je istrčala bio je nedavni Plitvički polumaraton održan 15.11. na kojem je pobijedila u ženskoj konkurenciji. Na Prvenstvu Hrvatske na 10000 m 2016. godine u Zagrebu osvojila je brončanu medalju. Smrt ju je zatekla kao asistenticu na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na geografskom odsjeku. Hrvatski atletski savez ovom prilikom izražava sućut njezinoj obitelji, prijateljima i AK Svetice.

Valentina Valjak  Valentina Valjak

U Osijeku je preminuo Petar Barišić, nekada vrsni bacač kugle

HASZagreb (29.11.2020.) - U Osijeku je u 85 godini preminu Petar Barišić jedan od najboljih osječkih atletičara svih vremena. Barišić je bio izvrstan bacač kugle u AK Slavonija, a svoje najbolje rezultate postizao je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Svoj rekordni hitac od 18,28 m postigao je u Celju 1966. godine, a s tim rezultatom nalazi se na 18. mjestu bacača kugle u Hrvatskoj svih vremena. U Glasovoj anketi "Sportaš '63" proglašen je najboljim u Slavoniji i Baranji, a bio je i kandidat za Olimpijske igre u Tokiju 1964.

Petar Barišić

Prvenstvo Hrvatske na 20000m i 50000m hodanje u Trnavi (SVK) 5. prosinca

HASZagreb (25.11.2020.) - Nakon što je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju, planiranom za 5. prosinca u Zagrebu, moralo biti otkazano zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Hrvatski atletski savez je u dogovoru sa Slovačkim atletskim savezom dogovorio da se zajedno sa Prvenstvom Slovačke održi i Prvenstvo Hrvatske. Natjecanje će se održati u Trnavi 5. prosinca i to samo u disciplinama hodanja seniorki na 20000 m i seniora na 50000 m. Zbog nemogućnosti održavanja natjecanja na otvorenom u Slovačkoj, natjecanje će se održati na atletskoj stazi. Podsjećamo da će Svjetska atletika od 1. prosinca ponovo aktvirati ranking sustav kao jedan od uvjeta za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine, a to je i glavni razlog organizacije ovog Prvenstva. Raspis za ovo Prvenstvo kao i epidemiološke uvjete koje natjecatelji moraju zadovoljiti možete preuzeti OVDJE.

Otkazuje se Prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju

HASZagreb (20.11.2020.) - Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj uzrokovane COVID-19 virusom te uvođenjem novim epidemioloških mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite otkazuje se održavanje Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u cestovnom hodanju. Prvenstvo se trebalo održati u subotu 5. prosinca u Zagrebu u organizaciji AK Agram.

Goran Murić i Tea Faber prvaci Hrvatske u maratonu

HASZagreb (16.11.2020.) - Jučer je na Plitvicama, u organizaciji AK Plitvice, održano pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu. Naslov prvaka Hrvatske u maratonu u muškoj konkurenciji osvojio je Goran Murić u vremenu 2:41:11, drugi je bio Dejan Radanac (2:43:03), a treći Ivan Bulić (2:45:48). U ženskoj konkurenciji naslov prvakinje Hrvatske u maratonu osvojila je Tea Faber u vremenu 3:09:07, druga je bila Veronika Jurišić (3:15:14), a treća Maja Bonačić (3:16:04).

U natjecanju za ekipno prvenstvo Hrvatske u muškoj konkurenciji prvo mjesto je pripalo AK Varaždin s ukupnim vremenom 8:29:41, drugi je bio AK Forca (8:49:48), a treći AK Sljeme (9:17:30). U ženskoj konkurenciji prvo mjesto je pripalo AK Sljeme s ukupnim vremenom (9:49:26), drugi je bio AK Dubrovnik (10:31:30), a treći AK Maksimir (11:22:16).

Rezultati ...

50% jeftiniji testovi za sportaše

HASZagreb (06.11.2020.) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo na inicijativu Ministarstva turizma i sporta, a s ciljem što veće pomoći sektoru sporta u doba pandemije bolesti COVID-19, donio Odluku o 50% nižoj cijeni testiranja na COVID-19 (RT-PCR) u odnosu na cijenu određenu Cjenikom Zavoda za testiranje na SARS-CoV-2 RT-PCR-3 ciljne sekvence.

Odluku o nižoj cijeni testiranja donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a istu možete preuzeti OVDJE.

Napominjemo također kako je Ministarstvo turizma i sporta dalo uputu Hrvatskom olimpijskom odboru za otvaranje posebne stavke u dijelu Javnih potreba u sportu s koje će se sufinancirati testiranje te će odobriti prenamjenu neiskorištenih sredstava za tu svrhu. Također, sukladno uputi, o načinu korištenja ove pogodnosti Zdravstvena komisija HOO-a izradit će poseban protokol.

Važno: Odgađa se Pojedinačno i ekipno PH u krosu

HASZagreb (04.11.2020.) - Zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane COVID-19 virusom u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio je odluku da na Pojedinačnom i ekipnom Prvenstvu Hrvatske u krosu ne može biti više od 50 osoba na jednom mjestu uz preporuku da se natjecanje ne održi. Kako se na ovom Prvenstvu očekuje nekoliko stotina sudionika HAS je zajedno s Organizatorom donio odluku da se Prvenstvo odgodi do daljnjega. Ukoliko se do kraja studenog situacija u Hrvatskoj poboljša i bude moguće organizirati natjecanja s većim brojem sudionika postoji mogućnost organizacije ovog Prvenstva u prosincu.

Također, postoji mogućnost da se i ostala Prvenstva koja u kalendaru HAS-a do kraja godine neće moći održati. HAS će na svojoj web stranici pravodobno objaviti potrebne informacije.

Prijelazni rok od 16. do 29. studenog 2020.

HASZagreb (02.11.2020.) - Prema pravilniku o prijelazu i registraciji atletičara prijelazni rok će se ove godine održati također u razdoblju od 16. do 29. studenog. Svi atletičari koji žele promijeniti klub moći će to učiniti u navedenom razdoblju poštujući proceduru koja je opisana u spomenutom Pravilniku.

Važna napomena: Zatjevi za prijelazom koji će biti poslani/predani prije 16. studenog ili nakon 29. studenog smatrat će se NEVAŽEĆIM!
Zahtjev se podnosi isključivo u spomenutom razdoblju Hrvatskom atletskom savezu preporučenom dostavom ili osobnom dostavom u Ured HAS-a, Metalčeva ulica 5 (IV. kat), 10000 Zagreb.

Pravilnik i potrebne obrasce možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Pravilnik o prijelazu i registraciji atletičara
Izdvojeni dijelovi Pravilnika bitni za postupak tijekom i nakon prijelaznog roka

Zahtjev za prijelaz u drugi klub
Ispisnica za prijelaz u drugi klub
Zahtjev za primitak u članstvo kluba

Obavijest Ureda HAS-a

HASZagreb (28.10.2020.) - Zbog pogoršane situacije vezane uz pandemiju COVID-19 te mjere Stožera civilne zaštite RH, ove godine neće biti održan tradicionalni trenerski seminar. Temeljem novog Pravilnika o licenciranju trenera koji treba usvojiti Izvršni odbor omogućiti će se produženje licenci trenerima sukladno Zakonu o sportu.

Ove godine iz istih razloga neće biti održana ni Gala večer Hrvatske atletike.

Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu, koje je na rasporedu 7. studenog u Varaždinu, nastojat ćemo zajedno s Organizatorom svakako održati, ali je situacija i u toj realizaciji neizvjesna.

Koristimo prigodu pozvati klubove da se očituju vezano uz izmjene Pravila i propozicija za natjecanja te da daju ostale sugestije vezano uz poboljšanje rada Hrvatskog atletskog saveza. Prijedloge izmjena molimo dostaviti do 10. studenog.

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R