Menu

Prijava učenika koji se upisuju u razredne odjele za športaše šk.god. 2020./2021.

HASZagreb (28.05.2020.) - Ured Hrvatskog atletskog saveza zaprimio je informaciju od Središnjeg državnog ureda za šport da je na mrežnim stranicama Ministarstva znanost i obrazovanja https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-upisu-ucenika-u-i-razred-srednje-skole-u-skolskoj-godini-2020-2021/3752 objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. („Narodne novine“, broj: 62/20).

Postupak prijave učenika koji se upisuju u odjele za športaše u ljetnom i jesenskom upisnom roku:

Opis postupaka

Datum

Kandidati koji se upisuju u razredne odjele za športaše iskazuju interes za upis u razredne odjele za športaše u NISpuSŠ-u

1.6.-8.6.2020.

 

Središnji državni ured za šport šalje nerangirane liste kandidata po športovima   nacionalnim športskim savezima u svrhu izrade rang-lista po sportovima

9.6.2020.

Nacionalni sportski savezi izrađuju preliminarne rang-liste prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti 

10.6.-18.6.2020.

Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju preliminarne rang-liste na naslovnicama svojih mrežnih stranica kako bi kandidati mogli upozoriti na moguće pogreške prije objavljivanja konačne rang-liste

19.6.2020.

Prigovor kandidata na pogreške (pogrešno upisani podaci, neupisani podaci…) 
Nacionalni sportski savezi ispravljaju rang-liste 

19.6.-25.6.2020.

Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju konačne rang-liste na naslovnici svojih mrežnih stranica te ih dostavljaju Središnjem državnom uredu za šport

26.6.2020.

Unos zaprimljenih rang-lista u NISpuSŠ te dodjeljivanje bodova kandidatima na temelju algoritma

26.-29.6. 2020.

Kao što je u Opisu postupka navedeno, Hrvatski atletski savez će u razdoblju od 10. do 18. lipnja izraditi preliminarnu rang-listu prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti koje je usvoji Izvršni odbor HAS-a. 

Kriteriji (za sve kriterije, osim kriterija 4., uzimat će se razdoblje postignutih rezultata od 1.1.2019. do 31.5.2020.):

1.       Status reprezentativca (indeks kriterija: 1,0) 

Juniorska reprezentacija 10 bodova
Mlađe juniorska reprezentacija 6 bodova
Kadetska reprezentacija 3 boda
 
2.       Plasmani na pojedinačnim prvenstvima RH bez štafeta (indeks kriterija: 0,8)
 
Juniorsko  1-8 mjesto 1. mjesto 12 bodova ... 8. mjesto 5 bodova
Mlađe juniorsko 1-8 mjesto 1. mjesto 10 bodova ... 8. mjesto 3 boda
Kadetsko 1-8 mjesto 1. mjesto 8 bodova ... 8. mjesto 1 bod
Mlađe kadetsko 1-6 mjesto 1. mjesto 6 bodova ... 6. mjesto 1 bod
 
3.       Državni rekordi postignuti u navedenom razdoblju (indeks kriterija: 0,6)

Juniorski 20 bodova
Mlađe juniorski 15 bodova
Kadetski 10 bodova
Mlađe kadetski 5 bodova
 
4.       Poredak na tablicama HAS-a za 2019. godinu - olimpijske discipline bez štafeta (indeks kriterija: 0,4)

Juniorske  1-30 mjesto 1. mjesto 30 bodova ... 30. mjesto 1 bod
Mlađe juniorske  1-20 mjesto 1. mjesto 20 bodova ... 20. mjesto 1 bod
Kadetske 1-10 mjesto 1. mjesto 10 bodova ... 10. mjesto 1 bod
 
5.       Vrijednost rezultata (olimpijske discipline) po IAAF bodovnim tablicama bez štafeta (indeks kriterija: 0,2)
 
- broj bodova po IAAF bodovnim tablicama        

 

Izgradnja atletskih staza ide dalje!

HASZagreb (18.05.2020.) - Iako su vremena teška i pred nama su neizvjesnosti uzrokovane epidemijom, inicijativa obnove i izgradnje atletskih staza nije stala.

Počela su postavljanja tartana na atletskim stazama u Sisku i Karlovcu, te uskoro očekujemo da krene postavljanje i u Mrkoplju.

Drago nam je da se trend rekonstrukcije i izgradnje atletske infrastrukture u Hrvatskoj ne zaustavlja unatoč epidemiji, te s nestrpljenjem očekujemo nove projekte.

Preliminarni planovi za nastavak sezone 2020.

HASZagreb (13.05.2020.) - Hrvatski atletski savez je sukladno epidemiološkoj situaciji i relaksiranju mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite pripremio raspored aktivnosti u ovoj sezoni. Detaljnije podatke objaviti ćemo kroz nekoliko dana, a preliminarni plan dajemo na znanje te vas pozivamo da nam pošaljete svoje prijedloge.

Prvenstva Hrvatske bi započeli 20. lipnja. Nakon što objavimo točniji raspored, iznova bi otvorili kandidature za ona natjecanja kojima će se mijenjati datum natjecanja, s tim da bi prednost u dobivanju organizacije imali klubovi koji su prethodno dobili predmetno natjecanje. Pokušali bi održati što više natjecanja, te bi pokušali povezati više natjecanja u jedno. U tom smislu postoji mogućnost izmjene satnica.

Od ostalih aktivnosti važno je napomenuti da će se zbog uništenih dosadašnjih prostorija saveza obaviti preseljenje na novu lokaciju do početka lipnja. O adresi i ostalim važnim podacima biti ćete obaviješteni. Tečaj za povjerenike kao i tečaj za suce biti će organiziran do kraja godine. Sukladno vremenskim i financijskim okvirima pokušati ćemo održati tradicionalne Dane hrvatske atletike u sklopu kojih će biti održani Trenerski seminar i prema mogućnostima Gala večer hrvatske atletike.

Preporuka za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima

HASZagreb (12.05.2020.) - Nastavno na Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koju je Stožer za civilnu zaštitu RH u nedjelju, 10. svibnja 2020. godine, a kojom se omogućuje početak rada teretana, fitness i sportsko-rekreacijskih centara od 13. svibnja 2020. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Preporuku za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima.

Navedena Preporuka primjenjuje se na održavanje treninga i športsko-rekreativnih aktivnosti u svim rekreacijskim centrima, uključujući teretane i sve oblike športskih dvorana, a možete je pronaći na sljedećoj poveznici.

Obavijest o održavanju treninga

HASZagreb (11.05.2020.) - Stožer za civilnu zaštitu RH u nedjelju, 10. svibnja 2020. godine, donio je Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom su ponovo dozvoljeni svi športski treninzi i to za sve uzrasne kategorije, a početak rada teretana, fitness i sportsko-rekreacijskih centara dozvoljava se od 13. svibnja 2020. odnosno bazena od 18. svibnja 2020. godine.

Sukladno navedenom, obavještavamo vas kako nastavno na sve odluke Stožera za civilnu zaštitu RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi preporuke kojih se potrebno pridržavati pri provođenju pojedine aktivnosti, pa je tako donesena Preporuka za treninge/pripremne utakmice i športsko-rekreativne aktivnosti na otvorenim športskim objektima tijekom epidemije COVID-19 koje se potrebno pridržavati prilikom provođenja treninga na otvorenim športskim objektima. Isto tako, Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro će objaviti i preporuke za održavanje treninga u zatvorenim športskim objektima, kao i onih aktivnosti koje, sukladno Odluci, mogu početi s radom 13. odnosno 18. svibnja 2020.

Navedenu Odluku Stožera za civilnu zaštitu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Navedenu Preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Također, obavještavamo vas kako sve odluke i preporuke u području športa možete pronaći na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport (www.sdus.gov.hr), kao i na stranicama Ravnateljstva za civilnu zaštitu (www.civilna-zastita.gov.hr) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr) te vas ovim putem pozivamo da pratite navedene stranice i radi svih dodatnih informacija.

Preporuka za trening sportaša i sportašica I. I II. kategorije

HASZagreb (24.04.2020.) - Danas su objavljene i preporuke za trening sportaša i sportašica I. I II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, održavanje treninga dopušta se sportašima i sportašicama I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju sukladno članku 6. Zakona o sportu izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih. Treninzi se dopuštaju i sportskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Cijeli dokument s preporukama možete vidjeti ovdje.

Otkazano i Europsko atletsko prvenstvo

HASZagreb (24.04.2020.) - Jedino veliko atletsko natjecanje ove godine koje do sada nije otkazano bilo je Europsko atletsko prvenstvo koje se trebalo održati u Parizu od 25. do 30. kolovoza. Sada je službeno i ono otkazano, priopćila je jučer Europska atletika. Pri tome nije objavljeno kada bi se ono trebalo održati.

 

Prijave za potporu očuvanja radnih mjesta

HASZagreb (21.04.2020.) - Temeljem Odluke o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu športa pogođenim koronavirusom (COVID-19), koju je državni tajnik Tomislav Družak donio 18. travnja 2020. godine, u ponedjeljak, 20. travnja 2020. godine u 10 sati bit će otvorene prijave za potpore.

Potpora će se moći ostvariti za mjesec ožujak, travanj i svibanj za radnike koji su zaposleni kao trener, voditelj, insturktor, fizioterapeut ili ostalo administrativno i tehničko osoblje. Potporu mogu zatražiti pravne osobe iz sustava športa i to športski klub - udruga za natjecanje ili športsko dioničko društvo (š.d.d.) kao poslodavac uz uvjet da je član nacionalnog športskog saveza (izravno ili neizravno putem članstva u športskim savezima na razini jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLP(R)S-a) koji sudjeluje u redovnom sustavu natjecanja, zatim športskom savezu športskoj zajednici na razini JLP(R)S-a kao poslodavcima.

Prijava za potporu ovdje.

Kvalifikacijsko razdoblje za OI suspendirano do 1. prosinca 2020.

HASZagreb (07.04.2020.) - Svjetska atletika je danas objavila da je suspendirano razdoblje kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju. Suspenzija je na snazi od 6. travnja 2020. do 30. studenog 2020. Tijekom tog razdoblja rezultati postignuti na bilo kojem natjecanju neće vrijediti za ispunjenje rezultatskih normi za OI u Tokiju niti za plasman na rang listu Svjetske atletike, čije će objavljivanje također biti obustavljeno. Rezultati će se i dalje bilježiti u statističke svrhe, uključujući svjetske rekorde, pod važećim uvjetima, ali oni se neće koristiti za utvrđivanje kvalifikacijskog statusa sportaša.

Pod uvjetom da se globalna situacija vrati u normalu, razdoblje kvalifikacija nastavit će se 1. prosinca 2020. godine i nastavit će se do novog roka kvalifikacija 2021. godine koji je utvrdio Međunarodni olimpijski odbor (vidi tablicu razdoblja kvalifikacija na kraju). Ukupno razdoblje kvalifikacija, koje je započelo 2019., bit će četiri mjeseca duže nego što je bilo prvotno.

Sportaši koji su od početka kvalifikacijskog razdoblja 2019. već ispunili normu za OI ostaju kvalificirani zajedno s ostalim sportašima koji će se kvalificirati u produženom kvalifikacijskom razdoblju. Kraj olimpijskih kvalifikacijskih razdoblja su 31. svibnja 2021. (za maraton i utrku hodanjena na 50 km) i 29. lipnja 2021. za sve ostale discipline.

Datumi početka kvalifikacija za ispunjavanje rezultatskih normi i svjetske rang liste ostali su nepromijenjeni kao i postignute norme kao i statusi u svjeskom rankingu koje su već postigli mnogi sportaši tijekom 2019. godine. Pogledajte sažetak u nastavku:

 

Discipline Razdoblje za rezultatske norme Razdoblje za WA ranking
Maraton, 50km hodanje
1. siječanj 2019. - 5. travanj 2020.
1. prosinac 2020. - 31. svibanj 2021.

21 mjesec


1. prosinac 2018. - 5. travnja 2020.
1. prosinac 2020. - 31. svibanj 2021.

22 mjeseca

10000m, 20km hodanje, višeboji
1. siječanj 2019. - 5. travanj 2020.
1. prosinac 2020. - 29. lipanj 2021.

22 mjeseca


1. siječanj 2019. - 5. travanj 2020.
1. prosinac 2020. - 29. lipanj 2021.

22 mjeseca

Ostale discipline
1. svibanj 2019. - 5. travanj 2020.
1. prosinac 2020. - 29. lipanj 2021.

18 mjeseca


30. lipanj 2019. - 5. travanj 2020.
1. prosinac 2020. - 29. lipanj 2021.

16 mjeseca

Priopćenje Službe za antidoping HZJZ-a

HASZagreb (01.04.2020.) - Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdalo je priopćenje vezano za antidopinška testiranja tijekom pandemije koronaviruspom, a koji možete vidjeti ovdje.

VAŽNO - Analiza stanja stalno zaposlenih u športskim klubovima u Republici Hrvatskoj

HASZagreb (27.03.2020.) -Zbog situacije uzrokovane pandemijom korona virusa COVID-19  Središnji državni ured za šport poduzima radnje i priprema mjere očuvanja radnih mjesta stručnih i drugih osoba neophodnih za održivost športskih klubova registriranih kao udruge građana koji sudjeluju u redovnom sustavu natjecanja te koji su punopravni članovi HAS-a, odnosno športskih saveza pojedinog športa gradske i županijske razine.

 Cilj prikupljanja traženih podataka je utvrditi stvaran broj stručnih i drugih osoba neophodnih za održivost športskih klubova/saveza, a odnosi se na:

- radnike koji imaju važeći ugovor o radu ili su ga sklopile najkasnije do 1. ožujka 2020. godine;

- radnike koji imaju sklopljen ugovor o radu sa športskim klubom/savezom, kojima je taj posao osnovna djelatnost iz koje ostvaruju prvi dohodak te kojima trošak plaće nije financiran ili sufinanciran kroz redovnu realizaciju javnih potreba u športu od strane JLP(R)S-a i/ili drugih javnih izvora; (Broj trenera/instruktora/voditelja)

- radnike koji temeljem samostalne sportske djelatnosti obavljaju stručne poslove u športu za športski klub/savez, kojima je taj posao osnovna djelatnost iz koje ostvaruju prvi dohodak te kojima trošak plaće nije financiran ili sufinanciran kroz redovnu realizaciju javnih potreba u športu od strane JLP(R)S-a i/ili drugih javnih izvora. (Broj osoba u športskim klubovima/savezima (neophodno osoblje vezano za funkcioniranje pravne osobe tj. stručnih voditelja, tajnika, administratora, fizioterapeuta)).

Naglašavamo kako je u interesu klubova i saveza čim prije prikupiti navedene podatke kako bi pripomogli održivosti sustava športa u Republici Hrvatskoj u ovom teškom razdoblje s kojim se suočavamo.

Rok za slanje podataka u SDUŠ je 30.03. do 12h te vas stoga molimo da ŽURNO pošaljete tražene podatke na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R